Träningsmat och annat gott

 

Vad ska man äta när man tränar? Det är många som frågar om det och dagens blogg har jag tänkt ta upp detta med mat, för det är så trevligt! Jag har forskat lite på det, och det finns ju en hel uppsjö med träningsmattips. Förut trodde man att man absolut skulle äta mycket kolhydrater innan en löpning, till exempel. Men så behöver det inte vara. Många går ju LCHF-dieter eller GI-index, och man behöver inte ändra det bara för att man tränar. Jag brukar läsa vad Anki Sundin, som är nutritionist och proffs på vad man ska äta när man tränar. Så här säger hon om mat och träning:

Tajmingen viktigast

Nu pratar vi om träning som inte gäller elitidrottare. Och när det gäller vanliga idrottare så är tajmingen viktig, anser hon. Om man ska ha en match, bör man ladda med fett. Och då gäller det att man börjar redan två, tre dagar innan matchen för bästa effekt. Frukosten är viktig. Anki Sundin rekommenderar en rejäl frukost på morgnarna med fil, müsli, kokt ägg, kvarg, nötter och russin. Som lunch föreslår hon lax, eller linsgryta och till middag kan man äta kyckling och ris eller böngryta med ris.

Nytt med vegetariskt

Det som är nytt är att många föredrar att äta vegetariskt. Och Anki Sundin ser inget fel med det.

– Det är inget problem att vara vegetarian även om man tränar och tävlar på hög nivå. Äter man varken kött, ägg eller mjölkprodukter, det vill säga är vegan, är det dock viktigt att kunna kombinera sina proteinkällor. Men är man vegetarian och alltså äter ägg- och mjölkprodukter är det enkelt löst. Det är inga problem att vara vegetarian, säger hon till dagensvimmerby.se.

För den som väljer bort köttet, går det bra näringsmässigt, anser hon.

Det är inte svårt att få i sig tillräckligt med protein, då bönor och de produkter som numera finns i frys- och kyldiskarna nu har blivit så mycket mer, tänker jag. Vi är allt fler som har valt bort köttet, kanske inte helt och hållet, men kanske den mesta tiden.

27 Feb 2020