Får du i dig tillräckligt med D-vitamin?

Den främsta källan till D-vitamin det är solen. Men här i Sverige har vi flera månader om året som är mörka och solfattiga, så då kan det vara bra att äta tillskott av detta vitamin. Jämför gärna på bastitest24. Under sommaren räcker det ofta bra med att vara ute i solen en kvart om dagen för att kroppen ska bilda D-vitamin. Under hösten och vintern är det dock bra att äta livsmedel med extra mycket av detta vitamin samt ibland även då ta tillskott. 

Så får du i dig D-vitamin

Många livsmedel innehåller D-vitamin. Bland annat dessa:

  • Fet fisk – såsom lax, sill och makrill.
  • Mejeriprodukter – mjölkprodukter, växtdrycker, margarin och matfettsblandningar är också viktiga källor, om de är berikade med D-vitamin.
  • Animaliska produkter – såsom ägg och kött. Dessa innehåller en del D-vitamin.

Vem behöver extra mycket D-vitamin?

Det finns en del riskgrupper där det är ett måste att fylla på med D-vitamin i form av tillskott. Det gäller dig som sällan eller aldrig är ute i solen, dig som har mörk hudpigmentering, barn och gravida. 

Brist på detta vitamin visar sig oftast i att du känner dig tröttare samt att du även kan uppleva smärta i armar, händer, fötter och ryggslut. Brist påD-vitamin kan även öka risken till andra sjukdomar, så som förkylningar, depressioner, psykoser, benskörhet med mera.

Du bör få i dig det du behöver av detta vitamin eftersom det är viktigt för cellernas tillväxt och nervsystemet samt att det även är för skelettbildning, då det reglerar kalkbalansen i ditt skelett och i dina tänder. D-vitamin är även bra mot muskelsvaghet, hjärt-kärlsjukdomar och bra för ditt hår och din hud.

21 Nov 2022