Friskt och fräscht mellan benen

Hej där! Jag har, precis som jag gissar väldigt många av er, kämpat med diverse underlivsinfektioner som svamp och bakteriell vaginos. Jag har insett hur viktigt det är att ta hand om underlivshälsan och hålla floran i det mest privata i balans.

Här är mina tips och råd som har gjort att jag nu under lång tid sluppit problem mellan benen.

1. Använd mild tvål
Att tvätta underlivet dagligen med en mild, oparfymerad tvål hjälper till att hålla området rent utan att störa den naturliga balansen.

2. Undvik överdrivet tvättande
Tvätta inte för ofta, eftersom överdrivet tvättande kan torka ut och irritera underlivet. En gång om dagen räcker vanligtvis.

3. Välj rätt underkläder
Bomullstrosor är ditt bästa val eftersom de låter huden andas och minskar risken för fuktighet och irritation.

4. Undvik tajta kläder
Tights och trånga jeans kan skapa en fuktig och varm miljö som gynnar infektioner. Välj lösa och luftiga kläder istället.

5. Håll underlivet torrt
Efter träning eller bad, byt om ur fuktiga kläder och använd ett tunt trosskydd vid behov.

6. Välj rätt bindor och tamponger
Använd oparfymerade och ofärgade produkter. Byt tamponger regelbundet och undvik att använda dem när du inte har mens.

7. Håll koll på ditt immunförsvar
Ett starkt immunförsvar hjälper kroppen att försvara sig mot infektioner. Ät en balanserad kost, motionera och få tillräckligt med sömn.

8. Undvik överdrivet sockerintag
Socker kan främja tillväxten av jästsvamp i underlivet. Minska ditt sockerintag för att hålla din underlivsflora i balans.

9. Rådgör med en läkare
Om du upplever besvär som klåda, sveda eller ovanlig flytning, tveka inte att kontakta en läkare. De kan hjälpa dig med rätt diagnos och behandling.

Att ta hand om underlivshälsan är viktigt för oss kvinnor, och det är något vi inte borde ignorera. Genom att följa dessa enkla råd och vara medveten om vår underlivshälsa kan vi hjälpa vår kropp att hålla sig frisk och fräsch.

29 Dec 2023