BCAA - vad är det?

Har du hört talas om bcaa någon gång? Det är något man ser på en del burkar, och man kan även köpa det som tillskott. BCAA är en förkortning som står för "Branched-Chain Amino Acids" eller som vi säger på svenska - grenade aminosyror. 

Vanliga aminosyror är det våra kroppar består av och grenade aminosyror är deras boostade kusin så att säga. Genom att tillsätta dem till kroppen kan du bygga muskler, återhämta dig efter träning och gör också att du kommer att känna dig mindre trött. Vad bcaa bra för? Svaret är mycket, och nedan kan du läsa lite mer om varför du ibland bör använda det tillskottet. 

BCAA är bra vid träning

BCAA kan man ta i form av tabletter eller dryck, de finns också som pulver som man kan blanda med valfri dryck om man vill. Många som tränar aktivt väljer att dricka bcaa i samband med sin träning eftersom det gör att man känner sig mindre trött när man tränar. 

Aminosyror är de byggstenar som skapar alla våra beståndsdelar och om man tillsätter extra vid träning så kan det också hjälpa till att öka muskelmassan. Men framför allt så ser bcaa till att musklerna inte bryts ner lika snabbt. 

Det finns också dokumenterat att vissa personer med leversjukdomar, som levercirros till exempel, har fått bättre välmående. Den biten får du nog prata med läkare om för jag kan inte tillräckligt om medicin och sjukvård, men vid träning får du i alla fall en bra effekt - det kan jag lova!

16 Dec 2022