Har du testat sheasmör?

En ny favorit för mig, när det gäller hudvård, det är sheasmör! Sheasmör utvinns av nötter från sheaträdet, eller ”smörträdet” som det också brukar kallas. Det finns rent sheasmör, så väl som det finns olika produkter där det ingår som en del av ingredieserna. 

Det finns två olika typer av sheaträd och dessa är Vitellaria Paradoxa från västra Afrika (som är det vanligaste trädet man använder vid framställning av sheasmör idag) och Vitellaria Nilotica från östra Afrika.

Sheasmör är bra då det innehåller en massa med mättade fettsyror som är bra om man har torr hud. Men utöver att det är mjukgörande, så är det även bra för att skydda huden mot påfrestningar, det minskar uppkomsten av rynkor, motverkar torr hårbotten samt är bra för torra läppar.

Hur använder man sheasmör?

En stor fördel med sheasmöret, det är att det går att använda över hela kroppen. Det går att ha i håret, som balsam, hårolja eller som en inpackning. Sheasmör är även bra för huden. Den går blanda samman med bodylotion, eller att man köper en bodylotion med sheasmör i! Torra nagelband eller armbågar kan masseras in regelbundet med sheasmör för att mjukas upp.

Du kan även ha det i ansiktet, innan dagkräm eller nattkräm. Det går även att använda det för att göra egen kräm. Du kan då smälta smöret tillsammans med valfria naturliga oljor samt addera i eterisk olja. 

26 Jan 2022