Träningens topptrender

 

Med våren har den stora träningssäsongen inletts – förutom vi som tränat hela året. Nytt får i vår är dels träning med teknologi. De flesta springer med pulsmätare, kalorimätare, GPS-enheter och bärbara datorer som talar om för oss hur vi mår (som om vi inte förstod det själva). En annan trend är den att sikta på att träna med din egen kropps tyngdkraft. Här gäller det att träna med kroppen som eget motstånd, tänk dig häva dig själv i en hävstång. En nyhet, som är gammal är högintensiv träning. Häromåret kom forskning som menade att om man bara tränar mycket hårt under en kort stund (högst 1-2 minuter) så är det lika effektivt som att löpa i en hel timme.

Inte bara vår kronprinsessa som ska ha PT

Nu ska ju alla göra som Viktoria och ha egen personlig tränare (PT). Och de kan verkligen vara värda sin vikt i guld. En personlig tränare har ofta stor kunskap och kan anpassa träningen efter det du behöver. Är det för att få motion? Gå ner i vikt? Behålla sin vikt? Eller skapa stora muskler? För att få reda i träningsdjungeln har det blivit viktigt att skilja ut de professionella tränarna från de glada amatörerna. Nu ska de ha en egen licens, inom EU ska de ha ackreditering eller godkänt och ha gått en akademisk utbildning. Så vill du ha en bra tränare är det de som gäller framöver.

Yoga kommer stort

Vem har inte hört talas om yoga girl? Hon har 2,1 miljoner följare på Instagram. Hon heter Rachel Brathen, är svensk men bor numera på de karibiska öarna. Där kan hon leda hundratals yogafantaster och reser över hela världen med sin yoga kunskap. Det som är fördelen med yoga är styrkan som man tränar upp, inte bara de ytliga musklerna, som på gym, utan framför allt de inre musklerna. Man tränar rörlighet och balans – även den inre balansen. Lycka till med träningen så ses vi framöver!

2 Sep 2019