Lär dig rädda liv!

Jag tycker att fler människor borde kunna rädda liv. Handen på hjärtat – skulle du veta vad du ska göra om någon segnade ned framför dig på gatan? Skulle du kunna undersöka den personen, lägga hen så att hen kan andas ordentligt, och efter att ha kommit fram till att hen inte andas, veta vad du ska göra? Jag tror att de flesta skule säga nej. Hur kommer det sig att vi inte kan det?Det borde vara det första man lär sig i skolan och dt första som efterfrågas vid en anställningsintervju; "kan du rädda liv?" Så livsviktigt är det! 

Jag lärde mig den hårda vägen

Själv lärde jag mig det när min bästa kompis dog mitt ute på löpbanan. Ingen av oss visste att hon hade dåligt hjärta. Inte ens hon själv visste det. Inte heller hennes föräldrar. Vi hade tränat löpning som vi brukar och tränade inför ett heat. Vi skulle köra en stafett på divisionsnivå och vi var alla peppade inför heatet. Kanske hon kände sig extra stressad eftersom hennes löptid påverkade oss andra. Hon sprang en jättebra tid, men jag såg på henne att hon var väldigt trött. Efteråt spydde hon och sedan segnade hon ner, och vaknade aldrig upp igen. Vi var alla jättechockade. Vi visste ju inte att hon inte kunde träna egentligen. Efter det såg jag till att lära mig hur man kan rädda liv, ifall det finns fler som hon, som bara segnar ihop. Att rädda liv är något du också kan göra!

Skaffa en hjärtdefribillator

Du kan börja med att skaffa en hjärtdefribillator. Finns för bra priser på hjartstartare-defibrillator.se/, på nätet om du är intresserad. Det är en bra början. Sedan kan du lära dig, också på nätet hur du hanterar en hjärtdefribillator och vad du kan göra för någon som drabbats av hjärtinfarkt, eller någon annan skada, till exempel om någon har skadat sig i en bilolycka, eller som råkar ha ett svagt hjärta. Det är så livsviktigt, för räddningen handlar om sekunder ibland. I sådana fall kan man inte lita på ambulansen, för det kan dröja innan den är på plats. Om du har lärt dig HLR, kan du rädda liv direkt. HLR står för hjärt- och lungräddning. Gör det! Du kommer inte att ångra dig!

25 Jul 2017