Bra tips för viktminskning

Hur ska man kunna tappa kilon utan att vardagen påverkas allt för mycket och där man fortfarande kan leva ett hyfsat normalt liv? Med normalt liv menas att man ska slippa tillbringa hela den vakna tiden på ett gym och där man endast dricker proteinshakes medan man hämtar andan mellan övningarna. Aningen förnumstigt så kommer någon här att säga följande: ” det är väl bara att äta mindre mat och röra på sig lite mer – då går man ner i vikt; en enkel ekvation” . Visst, i grund och botten så handlar det om att göra så, men detta tankesätt är i många fall rent respektlöst. Skulle det vara så enkelt så skulle det inte finnas en enda människokropp med en bilring, fettvalkar eller överfödiga kilon på, eller hur?

Man måste gå lite djupare än så. Att äta mindre och röra på sig mer, det låter bra i teorin – men uppenbarligen så är det svårt att omsätta detta till praktisk handing. Den mentala delen är viktigast och att få upp motivationen till förändring är det avgörande steget. Kan man nå dit och inse att man faktiskt kan äta god mat och ha roligt medan man tränar – ja, då kommer också kilona att rasa. Det går inte att trycka på en knapp hos en människa och säga att så här ska du göra. Vi är alla olika och vi har alla olika ”triggers” för att komma igång. Med detta menar jag att alla kanske inte har förutsättningar för att köra exempelvis crossfit, zumba, grit eller alla andra träningsformer som är på tapeten. Jag tror att tidningar och media har en stor del i detta.

” Så tränar du bäst ”!

” Så här tappar du dina kilon ”!

” Gå ner i vikt på två sekunder ”

” Är din mage ett  tecken på sjukdom ”?

Sådana löpsedlar gör ingenting gott egentligen, de ökar bara på hysterin och skapar dåligt samvete. Ser man en sådan löpsedel, köper tidningen och exempelvis provar den diet som beskrivs utan att lyckas gå ner i vikt – ja, då tror jag att man helt tappar motivationen till att testa något nytt. Risken finns att man istället grottar ner sig i soffan, slår på en film och köper en stor chipspåse (något man definitivt kan göra någon gång – men inte hela tiden).

Det som jag tror att man måste inse är att nyttig mat faktiskt kan vara god och att träning kan vara roligt, socialt och väldigt givande på fler än ett plan. Det gäller bara att hitta rätt nivå och rätt form av träning. Om det sedan handlar om raska promenader eller bergsklättring – det är upp till var och en av oss. Förstår ni hur jag menar? Jag tycker att den här sidan ger bra tips och bra vägledning kring hur man på ett hälsosamt sätt kan nå sin egen trivselvikt.

24 Nov 2016