Rädda liv om du bara kan!

Att kunna rädda liv tillhör allmänbildning, tycker jag. Det borde vara det första man lär sig i skolan. Det första som efterfrågas vid anställningsintervjun; "kan du rädda liv?" Det är så livsviktigt! Handen på hjärtat, vet du hur man gör? Jag antar att du, liksom de flesta svarar nekande på det, och jag tycker att det är synd. Att kunna rädda liv är något man lär sig för livet.

Jag lärde mig den hårda vägen

Själv lärde jag mig det när min bästa kompis dog mitt ute på löpbanan. Ingen av oss visste att hon hade dåligt hjärta, inte ens hon själv visste det. Inte heller hennes föräldrar. Vi hade tränat löpning som vi brukar och tränade inför ett heat. Vi skulle köra en stafett på divisionsnivå och vi var alla peppade inför heatet. Kanske hon kände sig extra stressad eftersom hennes löptid påverkade oss andra. Hon sprang en jättebra tid, men jag såg på henne att hon var väldigt trött. Efteråt spydde hon och sedan segnade hon ner, och vaknade aldrig upp igen. Vi var alla jättechockade. Vi visste ju inte att hon inte kunde träna egentligen. Efter det såg jag till att lära mig hur man kan rädda liv, ifall det finns fler som hon, som bara segnar ihop. Det kan du också göra.

Skaffa en hjärtdefribillator

Du kan börja med att skaffa en hjärtdefribillator. Finns för bra priser på defibrillator-hjartstartare.com, på nätet om du är intresserad. Det är en bra början. Sedan kan du lära dig, också på nätet hur du hanterar en hjärtdefribillator och vad du kan göra för någon som drabbats av hjärtinfarkt, eller någon annan skada, till exempel om någon har skadat sig i en bilolycka, eller som råkar ha ett svagt hjärta. Det är så livsviktigt, för räddningen handlar om sekunder ibland. I sådana fall kan man inte lita på ambulansen, för det kan dröja innan den är på plats. Om du har lärt dig HLR, kan du rädda liv direkt. HLR står för hjärt- och lungräddning. Gör det! Du kommer inte att ångra dig!

25 jul 2017